Verbod op loslopende katten

De laatste dagen hebben we in de krant kunnen lezen dat de SGP in het Zeeuwse Kapelle katteneigenaren wil verbieden om hun kat buiten los te laten lopen in verband met de overlast die zij veroorzaken. Ook op Facebook lees ik regelmatig de verbolging van hondeneigenaren dat zij hondenbelasting moeten betalen, terwijl katten hun behoeften overal doen en altijd in de tuin van de buren. Breng deze discussie tijdens een verjaardag ter sprake en er is weer een uur gevuld. Er blijven voor- en tegenstanders.

Loslopen

Heb ik hier ook een mening over? Uiteraard. Natuurlijk zou ik het niet fijn vinden als ik een mooie tuin heb en deze wordt omgespit door de kat van de buren. Één voordeel; ik heb geen tuin en mijn naaste buren hebben ook nog eens geen katten. Laat ik wel mijn katten naar buiten, de straat opgaan? Nee, maar dat heeft een hele andere reden dan dat ik andere lastig wil vallen met mijn katten. Ik vind het namelijk niet veilig op straat voor katten. De auto’s rijden te hard, er is amper groen nog te vinden in mijn wijk. Ik zie te veel oproepen over vermiste katten. Dus waarom zou ik mijn katten aan deze gevaren bloot willen stellen, terwijl er weinig te onderzoeken is voor ze daar buiten. Ze kunnen bij ons op het balkon, die is afgezet. Zodoende hebben mijn buren geen last van mijn katten. Zou ik wel een tuin hebben dan wordt deze ook afgezet met speciaal kattennet. Zodat ze alleen bij ons in de tuin kunnen blijven. En er ook geen vreemde katten binnen kunnen komen, wat weer minder stress is voor de kat. Dit verzoek doe ik ook aan alle kattenbezitters; zet je tuin af. Zorg uiteraard wel voor een katvriendelijke tuin. Eentje waar veel groen in staat met wat klimmogelijkheden. Een kat wil graag onderzoeken en wat is nu leuker dan je onder een struik te verstoppen en achter een insect aan te rennen. Daar kunnen wij mensen met ons hengeltje toch niet tegen op.

Kat in een tuigje

Het voorstel van de SGP om al die loslopende katten toch naar buiten te kunnen laten is om ze aan een tuigje uit te laten. Een leuk idee, maar duidelijk niet het advies van iemand met kennis van katten. Een kat is geen hond en kan daarom niet zomaar aan een lijn uitgelaten worden. Zij zoeken geen bescherming bij hun baas als er gevaar dreigt. Katten moeten kunnen vluchten als ze vermoeden dat ze in gevaar zijn. Dat maakt het tuig onmogelijk. Het betekent dat ze zeer veel stress ervaren met naar buiten gaan. En dit komt hun gezondheid niet ten goede.

Laten we hopen dat er geen landelijke wetswijziging komt voor het buiten laten van je kat. Om de overlast voor je buren te beperken en je kat veiligheid te bieden kun je wel zelf je tuin of balkon afzetten. Geef ze binnen hun ruimte voldoende uitdagingen. Er zijn op internet voldoende voorbeelden te vinden van katvriendelijke buitenverblijven. Het is ook heel goed mogelijk om je kat permanent in huis te houden. Echter vergt het dan wel wat inspanning van de baasjes. Je moet je huis katvriendelijk inrichten en veel met ze spelen om toch in hun behoeften te voorzien. Over het binnenshuis houden van je kat volgt binnenkort een nieuwe blog.

Wat vind jij?

Komen jouw katten naar buiten of niet. En waarom?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  bettty (woensdag, 10 januari 2018 23:31)

  Ik heb katten voor mezelf en niet voor de buren. Ze zijn in huis en in een afgezette tuin. Er zit een net over dectuin waardoor ze binnen blijven. Om dezelfde reden als hier boven beschreven. Het is niet veilig buiten de tuin.

 • #2

  Dierverzorging Happy Animal (donderdag, 11 januari 2018 10:52)

  Hoi Betty,
  Dat is fijn om te lezen. Jouw katten hebben geen stress door andere buurtkatten of het gevaar van verkeer. Ik hoop dat meer mensen jouw voorbeeld volgen.

 • #3

  Twiggy (zondag, 24 maart 2019 09:04)

  Belachelijk die SGP. Mijn kat komt buiten, ze geniet daar met volle teugen van en maakt vrienden met buurtkatten. Ja, ook vijanden. Stress? Hoort bij het leven. Belasting betalen? Prima. Opsluiten in huis? Van mijn leven niet, dat is pure mishandeling (vind ik). Alléén in eigen tuin? Ook niet. Al is het alleen al om het feit dat je niet elke tuin zomaar even af kunt zetten met een netje. Belachelijk idee. Ik laat haar de wijde wereld verkennen en ontdekken, ja met alle gevaren die erbij kunnen komen kijken. Anders kan je zelf (als mens) ook maar beter thuis blijven, denk je niet?