Hoe maak je je kat gelukkig?

De drie gouden regels om ervoor te zorgen dat elke kat helemaal gelukkig van je wordt!

1. Negeer alle vormen van natuurlijk gedrag

 

Wanneer je kat bezig is met haar dagelijkse routine en activiteiten, merken we in de praktijk dat het uitermate goed is voor de kat om haar hier volledig en compleet met rust te laten. De kat is immers van nature een solitaire jager (geen solitair dier, een solitaire jager) en is volledig van zichzelf afhankelijk om aan eten te geraken en zichzelf in veiligheid te brengen/houden.

 

Negeer dus volgende zaken:

- slapen (oh, dat is zoveel moeilijker dan je denkt, laat dat bolletje wol gewoon slapen, niet aankomen!)

- vachtverzorging

- toiletbezoek

- eten

- drinken

- exploreren en onderzoeken

- jagen, spelen, trappelen

- communicatie met geuren: kopjes, krabben en sproeien

- zintuiglijke waarnemingen: ruiken, kijken, luisteren

- zelfs ongewenst gedrag moet je compleet negeren, anders maak je het erger. Wat je dan moet doen wordt in een latere blog besproken

- vul zelf verder aan

 

Uiteraard allemaal binnen het kader dat er geen situatie plaatsvindt waar jij moet ingrijpen zoals spanning met een andere kat of een mogelijk gevaar.

2. Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, doe je alsof ze niet bestaat

 

Als je kat jou niet kan zien, denkt ze dat jij haar ook niet kan zien. Zo simpel is het. Kan je je dan voorstellen hoe hard schrikken het moet zijn, als de kat gezellig ligt te slapen of met haar rug naar jou ligt gedraaid, denkende dat jij haar niet kan zien en ineens 'KOEKOEK! + AAI + OPPAKKEN + KNUFFEL'.

 

Dat is toch schrikken geblazen voor je kat? Die denkt onbewust: "Oei, volgende keer moet ik ergens anders of ergens verder of meer verstopt gaan liggen, want dit is een onvoorspelbare plaats." En als er nu één ding is dat katten echt wel belangrijk vinden, dan is het wel voorspelbaarheid en veiligheid.

 

Als je niet in de ogen van je kat kan kijken, denkt je kat dat jij haar niet kan zien, en laat je haar compleet met rust. Ligt ze met haar rug naar jou (niet het begroetend kronkelen waarbij ze haar achterste laat zien, dat niet), ligt ze ergens onder of op of in, ligt ze in een andere kamer enz., met rust laten, doet wonderen! Jij en de omgeving worden hierbij veiliger en voorspelbaarder, geweldig!

3. Laat altijd eerst je hand ruiken, altijd.

 

Katten weten graag wat er komt. Ze observeren daarbij voornamelijk met hun geurzintuig want met hun ogen zien ze niet veel op minder dan 1 meter. Ga dus nooit zomaar je kat aaien langs boven. Laat altijd eerst je hand ruiken en geef haar tijd om rustig alles te kunnen 'besnuffelen'. Hierdoor leert ze dat jij voorspelbaar bent, en alhoewel ze de eerste keer misschien zal wegdraaien, zal ze de volgende keer (of soms zelfs binnen de minuut) je wel kopjes geven en zeggen dat contact helemaal oke is voor haar.

 

Je wacht dus op haar toestemming door haar reactie af te lezen: een kopje tegen je hand. Al de rest (wegkijken, wegwandelen, gewoon niets doen) betekent dat ze er toch niet zoveel zin in heeft. Als je haar dan aait, dan ben je minpunten aan het scoren. Aan jou de keuze :)

Bron: Felinova

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mar (woensdag, 05 februari 2020 08:22)

    Zat dit zo maar te lezen maar dit bleek de gouden tip, dank je wel!
    Heb er een wat schuwere kat erbij sinds 2 maanden. Het ging wel steeds beter, maar ik dacht er dus nooit over na dat ik mijn katten zomaar aai zonder ze eerst te laten ruiken aan mijn handen. Ik doe dat nu wel en ik zie mn kat in een paar dagen tijd ineens erg veranderen. Hij is veel meer ontspannen en komt uit zichzelf steeds vaker en dichter in mijn buurt. Helemaal top!! Mijn andere katten snappen het niet, die zijn al teveel gewend aan zomaar geaaid te worden. Die denken dat ik een snoepje in mijn hand heb als ik ze laat snuffelen :-)