Kan jouw kat op een gezonde, veilige en natuurlijke manier eten?

Deze checklist geldt voor gezonde volwassen katten en het is ontzettend belangrijk dat alle punten tegelijk uitgevoerd worden.

Er zijn altijd brokjes aanwezig

 

Een kat eet gemiddeld 10 à 15 keer per dag een klein hapje. Het is dus niet gezond om je kat maar 2 keer per dag eten te geven, ook al moet ze op dieet, is ze te dik of staat ze op een speciaal dieet. Je kan alle punten van deze lijst naast elkaar uitvoeren en dan breng je alles weer balans.

 

Meerdere eetlocaties in huis

 

Omdat een kat in de natuur nooit op dezelfde plaats zal eten. Dit werkt tegen verveling, is gezonder én veel natuurlijker. De regel is je aantal katten + 1. Zet ze zowel op de grond, als in de hoogte en dicht bij rust en slaapplaatsen, die zijn van nature veilig en zelf uitgekozen door de kat.

Mijn kat moet werken voor haar eten

 

Mijn kat moet werken voor haar eten want dat doet ze in de natuur ook. Elk eetstation is een vorm van voedselverrijking zoals een antischrokbak, voerbal, eierdoosje, enz. Dit is natuurlijk, fun, lokt natuurlijk gedrag uit en werkt tegen verveling. Als er spanning tussen de katten heerst, moet je wel oppassen en pas verrijking inzetten wanneer de spanning onder controle is. 

Eten en drinken staan ver uit elkaar

 

Eten staat nooit naast de drinkbak want dat is onnatuurlijk en demotiveert om te drinken. Voorzie minimaal twee verschillende doorgangen naar eetlocaties en drinklocaties en zorg voor minimaal 1,5 meter tussen de locaties.

Je kat moet sporten

 

Laat je kat sporten door elke dag haar te laten spelen met een hengel. Een paar minuten is meer dan voldoende. Zo verbrandt ze calorieën, voelt ze zich gelukkig en blijft ze soepel en fit.

 

Pas de voeding van de kat aan

 

Geef je kat de juiste voeding door deze aan te passen aan de kat. Vermijd voeding met kleurtjes. Bespreek met je dierenarts welke voeding voor je kat het beste is inzake voedingswaarde om gezond en fit te blijven.

Bron: Felinova

Reactie schrijven

Commentaren: 0