Verhuizen met een kat. Hoe doe je dat?

Joepie, verhuizen is superspannend, een nieuwe mooie omgeving, nieuwe decoratie, een nieuwe leven zeg maar!

Er is iemand in huis die daar niet zo over denkt.

 

Yes, je kat :)

 

Wil dat zeggen dat je niet mag verhuizen, natuurlijk niet! 

 

Bij deze geef ik je een overzicht van zaken waar je op kan letten om deze overgang voor je kat zo optimaal mogelijk te laten verlopen!

Weet vanwaar het komt 

 

Je kat is enorm gehecht aan haar omgeving, zo simpel is het. Elk hoekje is gezegend met een unieke combinatie van feromonen. Je kat gaat elke dag op meerdere vaste routes alles afchecken en kent elke vierkante centimeter voor mogelijke bedreigingen en ze weet perfect waar ze de goodies kan vinden. 

 

Als ze plots naar een andere ruimte wordt gebracht, vraagt dat een overgangsperiode. Ze moet opnieuw uitzoeken of het er wel veilig is, waar alle schuilplaatsen zijn, waar ze aan eten en drinken geraakt, overal duidelijke post-its van geuren gaan plakken en ze moet vooral een zorgvuldig bestek opmaken van mogelijke bedreigingen in de buurt. 

Nieuwe start met oude geuren

 

Hoe verleidelijk het ook is om met een nieuw decor aan de slag te gaan in je nieuwe huis, een nieuwe bank, nieuwe kasten, nieuwe krabpalen enz. Probeer in de mate van het mogelijke oude geuren mee te nemen van je vorige thuis. Je kan bijvoorbeeld al weken op voorhand extra handdoeken, speeltjes en fleece dekentjes gaan halen in de winkel en deze verspreiden doorheen je huis, vooral op haar favoriete plaatsjes. 

 

Deze kan je dan mee verhuizen en eventueel nieuw meubilair mee bedekken. 

 

Doe dit ook in huis, zelfs als je niet gaat verhuizen. Stel dat je eens iets moet wassen, dan is dat allemaal niet erg. De overgang gebeurt dan bijna onopgemerkt voor je kat want zij gaat voornamelijk op haar geurzintuig af om zaken te herkennen.

De transportmand

 

 

Zet je transportmand al weken op voorhand klaar op een veilige plaats. Lok haar elke dag in de mand met een lekker snoepje of brokje, doe al eens het deurtje dicht, loop even rond en zet de mand weer neer, deurtje open en dan geef je je kat een beloning. Wissel af tussen de tijd dat je rondloopt (binnen/buiten, boven/beneden, met/zonder trappen, met/zonder autorit, in de auto met/zonder motor, enz.). Zo is de rit naar je nieuwe thuis maar weer eens een leuke training. 

 

De verhuismannen

 

Ja, die zijn scary, dus zet je kat in een veilige, afgesloten ruimte waar ze alles heeft wat ze nodig heeft en ze niets moet meemaken van het verhuizen zelf. De stress van deze kleinere ruimte weegt niet op tegen de stress van voor de voeten van de verhuizers te lopen. Je hoeft je dan ook geen seconde zorgen te maken om hen. 

De voorbereiding van het nieuwe huis

 

Probeer je nieuwe huis zo goed mogelijk al in te richten en alles voor de kat klaar te zetten alvorens haar binnen te brengen. Over de kartonnen dozen moet je je geen zorgen maken, dat zal ze geweldig vinden om op en in te kruipen :) Plak zeker ook ramen tot op de grond af, zodat ze niet plots oog in oog staat met een buitenkat.

 

De ontmoeting met de nieuwe ruimte

 

Hier zijn meerdere mogelijkheden. Als je een zelfverzekerde kat hebt, kan je haar in de woonkamer zetten en ineens het hele huis geven om te ontdekken. Heb je een katje dat het wat moeilijker heeft, dan zet je haar in één kamer met alles wat ze nodig heeft, en geef je haar daar alle tijd tot ze zich beter voelt.

In beide gevallen ga je als volgt te werk: je zet de transportmand neer, zet alles open zodat de kat er op haar eigen tempo kan uitkomen. Nu negeer je haar compleet. Zij moet nu echt alleen gelaten worden om alles af te snuffelen, te onderzoeken, te bekijken en vooral in te schatten of er bedreigingen zijn. Ze zal ook onderzoeken waar alle bronnen staan dus het is belangrijk dat dit ook al allemaal klaar staat. 

 

Als je kat tot nu toe nog maar één ruimte had, wacht je eventueel een dagje af tot ze zich weer oké voelt, en dan zet je de deur naar de rest van het huis open.

 

Hoe weet je wanneer ze klaar is? Dat weet je wanneer ze zelf weer contact met je komt zoeken. Hou je wel aan de regels zoals natuurlijk gedrag en subtiele stress negeren.

 

Om te eindigen?

Geniet van je nieuwe stek!

Bron: Felinova

Reactie schrijven

Commentaren: 0